Тревожност

Пристъпите на тревожност могат да бъдат изтощителни. Те могат да ви попречат да участвате в дейности, които обичате, да затруднят концентрацията на работа или в училище и да причинят тежки физически симптоми.

Един от начините да успокоите безпокойството е да практикувате осъзнатост. Това включва обръщане на внимание на настоящия момент, без преценка. Това може да ви помогне да приемете мислите и чувствата си, вместо да се опитвате да се борите с тях.

Колкото и парадоксално да звучи, ако подходим към тревожността като към приятел, ние се научаваме да се примиряваме с нея и дори да се учим от нея. Когато подходим към нея с разочарование, ние сме хванати в борба за власт, добавяйки напрежение върху вече съществуващото безпокойство. Може да бъде полезно да го признаете, когато възникне, и просто да го забележите, без да съдите.

Травма

Травмата може да се определи като всичко, което лично вие възприемате като заплашително, съкрушително или разстройващо.  Травмата се случва, когато способността ви да се справите с обезпокоителното събитие е напълно изчерпана .

Много хора, страдащи от симптоми, причинени от травма, са склонни да вярват, че няма надежда за възстановяване. Ако се борите да се справите с последиците от травмата, важно е да запомните, че тези симптоми са лечими. Терапията на травма може да предостави възможност да обработите вашите преживявания и да започнете да работите за изцеление. С правилната помощ можете да се излекувате от травма и да намерите облекчение от тревожните събития от миналото ви.

„Има мъдрост в травмата, когато осъзнаем, че нашите травматични реакции и отпечатъци не сме самите ние и че можем да ги преодолеем и по този начин да станем себе си.“

Депресия

Депресията е разстройство на настроението, което причинява постоянно чувство на тъга и загуба на интерес. Докато всеки се чувства отпаднал от време на време, депресията е повече от просто временен случай на блус. Депресията е сериозно състояние, което може да има отрицателно въздействие върху всеки аспект от живота на човек, включително работата, личните отношения и физическото здраве.

Хората с депресия често имат проблеми със съня и могат да загубят апетит или да преяждат. Те могат също така да страдат от тревожност, раздразнителност и затруднено концентриране. Ако не се лекува, депресията може да се влоши. При терапията на депресия ще ви се предоставят инструменти и стратегии, които да ви помогнат да се справите по-добре и да подобрите качеството на живота си.

Скръб и загуба

Скръбта е нормална и естествена реакция на загуба. Може да бъде предизвикано от други значителни промени в живота. Скръбта често се описва като процес, състоящ се от етапи като отричане, гняв, пазарене, депресия и приемане. Важно е обаче да запомните, че всеки преживява скръбта по различен начин. Някои хора могат да преминават през етапите бързо, докато други могат да се движат напред-назад или дори да заседнат в определен етап. Няма универсален подход за излекуване, но има някои общи стъпки, които могат да бъдат полезни. Първо, важно е да си позволите да почувствате пълната гама от емоции, свързани със скръбта. Потискането или отричането на чувствата ви само ще удължи процеса на изцеление. Също така е важно да намерите правилния терапевт, който да ви помогне да преодолеете тези емоции.

Наличието на грижовен и настроен терапевт създава безопасно и подкрепящо пространство за вас, за да изразите открито своите мисли и чувства, свързани със загубата. В допълнение, терапевтът ви помага да развиете ново разбиране за себе си във връзка със загубата, което може да помогне за облекчаване на процеса на скръб.

Контрол на гнева

Гневът е емоция. Често се възприема като отрицателна емоция, но може да бъде „добро“ нещо, ако ви мотивира да предприемете действие или да се защитите. Може също да е „лошо“, ако води до насилие. Гневът е нормална емоция, която е част от реакцията „бий се или бягай“. Това е моментът, в който тялото ви освобождава хормони, които ви подготвят да се борите или да избягате от опасността.

Всеки изпитва гнева по различен начин и няма „правилен“ или „грешен“ начин да го почувствате. Някои хора изразяват гнева си по здравословни начини, докато други може да се нуждаят от помощ, за да се научат как да се справят с него по по-конструктивен начин. Консултирането за управление на гнева и психотерапията могат да осигурят безопасно място за изследване на основните причини за проблемите с гнева и за изучаване на здравословни механизми за справяне.