Паническа атака

Паническите атаки могат да бъдат невероятно поразителни и плашещи преживявания. Те могат да ударят без предупреждение, оставяйки ви да се чувствате сякаш губите контрол и не можете да дишате.

Ако някога сте имали пристъп на паника, знаете колко ужасяващо може да бъде. Добрата новина е, че паник атаките са лечими и не е нужно да страдате сами. Важно е да се отбележи, че въпреки че симптомите на паническа атака могат да бъдат плашещи и изтощителни, те не са животозастрашаващи. С подходящо лечение хората могат да се научат да управляват симптомите си и да възвърнат контрола над живота си.

Обсесивно-компулсивно разтройство (ОКР)

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е разстройство на психичното здраве, характеризиращо се с повтарящи се, нежелани мисли (обсесии) и поведение (компулсии), които човек чувства необходимост да изпълнява. Симптомите на OCD могат да включват:

 • Обсесии: Постоянни и натрапчиви мисли, идеи или образи, които причиняват безпокойство или дистрес. Примерите за мании могат да включват страх от микроби или зараза, необходимост нещата да бъдат организирани по специфичен начин или загриженост за вреда, която ще нанесете на себе си или на другите.
 • Компулсии: Поведения или ритуали, които човек чувства необходимост да изпълни, за да намали безпокойството или страданието, причинени от маниите. Примери за принуда могат да включват прекомерно миене на ръцете, проверка и повторна проверка на нещата или подреждане и пренареждане на предмети.
 • Значително време, прекарано в мании и компулсии: Натрапливите мисли и компулсивното поведение могат да отнемат значително време и да пречат на ежедневния живот.

Ако вие или някой, когото познавате, изпитвате симптоми на ОКР, важно е да потърсите помощ от специалист по психично здраве. Лечението на OКР може да включва терапия, лекарства или комбинация от двете.

Нарушено хранене

Хранителното разстройство е клинична диагноза, която се характеризира с необичайни модели на хранене и поведение, които могат да имат сериозни физически и емоционални последици.

Някои примери за хранителни разстройства включват анорексия, булимия, преяждане.

Разстройство на храненето, от друга страна, се отнася до необичайни модели на хранене и поведение, които не отговарят на критериите за диагностициране на хранително разстройство.

Ако сте се борили с емоционално хранене или хранително разстройство, може би сте осъзнали, че не можете да преодолеете този проблем сами. Хранителните разстройства и емоционалното хранене могат да бъдат трудни за справяне без професионална помощ, защото храната е от съществено значение за оцеляването. Това, от което се нуждаете, е начин да се храните здравословно и да се чувствате добре със себе си.

Перфекционизъм

Перфекционизмът, вкоренен в релационни травми и срам, може да се прояви по различни начини във взаимоотношенията. Индивидите може да се борят със страх от уязвимост, избягвайки автентичното себеизразяване поради убеждението, че техните недостатъци ще доведат до отхвърляне или изоставяне. Те могат постоянно да преследват постижения или съвършенство като средство да спечелят любов и одобрение от другите. Критиката или обратната връзка могат да се възприемат като заплаха за тяхното самочувствие, водеща до отбрана или оттегляне. В опит да поддържат чувство за безопасност, хората могат да проявяват контролиращо поведение в отношенията си, стремейки се да постигнат съвършенство като начин за смекчаване на уязвимостта. Участието в консултации за перфекционизъм може да бъде трансформиращо изживяване, предлагащо многобройни предимства за хората, които искат да се освободят от хватката на перфекционистичните тенденции.

Социална тревожност

Смятате ли, че се чувствате тревожни или неуверени в социални ситуации? Избягвате ли да ходите на партита, да говорите публично или да се срещате с нови хора поради безпокойството си? Ако е така, не сте сами. Социалната тревожност е често срещано състояние, което засяга милиони хора по света. Но добрата новина е, че социалната тревожност е лечима и консултирането може да бъде ценен инструмент за преодоляване на това състояние.

Ето няколко симптоми на социално-тревожно разстройство:

 • Прекомерен страх или безпокойство относно социални ситуации, в които може да бъдете наблюдавани или съдени от другите.
 • Интензивно самосъзнание, често придружено от страх от неудобство или унижение.
 • Физически симптоми като изпотяване, треперене, зачервяване, гадене и затруднено дишане.
 • Трудност при установяване на зрителен контакт, говорене с ясен глас или изразяване в социални ситуации.
 • Страх да не бъдете възприемани като неудобни, глупави или скучни.
 • Отрицателни разговори със себе си, включително вярвания като „Не съм достатъчно добър“ или „Всички ме съдят“.

Проблеми със самочувствието

Ниското самочувствие може да се прояви по няколко начина, включително:

 • Постоянна самокритика и негативно саморазказване.
 • Отлагане или избягване на нови преживявания поради страх от провал.
 • Трудности при приемане на комплименти или похвали.
 • Чувство за вина и прекомерни извинения.
 • Задаване на нереалистични очаквания.
 • Трудност при определяне на граници и изказване на вашите нужди и желания.
 • Трудности при изразяване на емоции и свързване с другите.
 • Участие в саморазрушително поведение като злоупотреба с вещества или неправилно хранене.
 • Хронични чувства на несигурност, срам и неадекватност.

Независимо дали сте изправени пред предизвикателства с ниско самочувствие, чувство на неадекватност или други емоционални или психични проблеми , терапията е за да ви предостави подкрепата и насоките, от които се нуждаете, за да ги преодолеете.

Фобии

Фобиите са вид тревожно разстройство, при което човек изпитва прекомерен, постоянен и ирационален страх от конкретен обект, ситуация или дейност. Страхът, свързан с фобия, може да бъде толкова силен, че да пречи на ежедневния живот на човек, карайки го да избягва фобичния обект или ситуация. Често срещаните фобии включват страх от височини, паяци, летене и социални ситуации.Основното лечение на фобиите е постепенно излагане, което включва бавно излагане на индивида на източника на неговата фобия на малки, постепенни стъпки, докато успее да се справи със страха.Когнитивно-поведенческататерапия, хипнотерапията, EMDR и техниките за релаксация също могат да бъдат ефективни методи за лечение.

Изправяйки се пред страховете в безопасна и контролирана среда, клиентите могат да се научат да управляват безпокойството си и да преодолеят фобията си.

Проблеми на младежта / юношите 

Да си тийнейджър е трудно в наши дни. В забързания свят, в който сега живеем, много проблеми, с които се сблъсквате, са много по-сложни и, ако не се третират правилно, могат да доведат до тревожност, депресия, хранителни разстройства, проблеми с училище и връстници, както и пристрастяване към алкохол или наркотици. Понякога чувствата могат да бъдат трудни за разбиране. Може да изпитвате нови чувства, които не разбирате.  Подкрепата в консултацията с тинейджъри вашите деца могат да се научат как да се справят с предизвикателствата на юношеството и да се развият в щастливи и здрави възрастни.

LGBTQ+  консултиране

Има много различни проблеми, които могат да бъдат разгледани при консултиране на членове на LGBTQ+ общностите, включително:

 • Излизане и изследване на собствената полова идентичност и сексуална ориентация.
 • Справяне с отхвърляне и дискриминация от семейството, приятелите и обществото.
 • Справяне с интернализираната хомофобия , бифобия и трансфобия.
 • Изграждане на себеприемане и самоуважение.
 • Навигиране във взаимоотношения с партньори от един и същи пол и други членове на LGBTQ+ общността.
 • Справяне с проблеми, свързани с психичното здраве, като депресия, тревожност и травма.
 • Справяне със стигмата и дискриминацията, свързани с ХИВ/СПИН.
 • Разглеждане на проблеми, свързани с транссексуалната идентичност и прехода.
 • Проучване на алтернативни структури на взаимоотношения като полиаморни и отворени взаимоотношения.

В  ЛГБТ+ консултирането се стремя да създадем безопасно и приобщаващо пространство за всички клиенти, независимо от тяхната сексуална ориентация, полова идентичност, раса или изразяване.

Стрес и прегаряне

Чувствате ли се претоварени от изискванията на живота? Трудите се да намерите баланс между работа и личен живот? Стресът и прегарянето могат да се отразят дори на най-издръжливите хора, но разбирането на въздействието им и научаването как да ги управлявате ефективно може да промени всичко. Стресът  е естествен физически и психологически отговор на изискванията, предизвикателствата или възприеманите заплахи, които срещаме в ежедневието си. Това се случва, когато равновесието на тялото е нарушено, предизвиквайки поредица от реакции, като освобождаването на хормони като кортизол и адреналин. Тези хормони помагат да се подготви тялото за действие, реакция, известна като реакция „бий се или бягай“.

Постоянните изисквания на работата и ежедневните дейности, преобладаващи в културата ни, подлагат много хора на продължителен, интензивен стрес, с който човешкото тяло не е в състояние да се справи. В резултат на това хората могат да изпитат прегаряне, състояние, характеризиращо се с психологическо изтощение, което има неблагоприятни последици върху много аспекти от живота на човека.Терапията е ценен ресурс за справяне със стреса и прегарянето, осигурявайки сигурно и поверително убежище за клиентите да се впуснат в своите емоции и мисли.